Tophane Mahallesi Palandöken Caddesi Esnaf Sarayı Kat:5 Merkez/RİZE

Sık Sorulan Sorular


KURUMUNUZ HANGİ KANUN KAPSAMINDA FAALİYET YÜRÜTMEKTEDİR?

BİRLİĞİMİZ VE BAĞLI ODALARIMIZ 5362 SAYILI ESNAF VE SANATKARLAR MESLEK KURULUŞLARI KANUNU KAPSAMINDA FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR.

KOSGEB Girişimcilik eğitimleri ne zaman başlamaktadır? Nasıl başvuru yapabilirim?

KOSGEB Girişimcilik eğitimleri, KOSGEB Hizmet Müdürlüklerinin veya Kurum- Kuruluşların KOSGEB müdürlükleri ile yapılan protokolleri sonucunda sınırlı sayıda girişimci adayının ön başvuru sistemiyle eğitim programına kabul edildiği bir destek programıdır. Konusu geçen girişimcilik eğitimleri ile ilgili ayrıntılı ( Ne zaman? Nerede? Nasıl başvuru yapabilirim?) bilgileri www.kosgeb.gov.tr adresinden edinebilirsiniz.

KOSGEB desteklerinden nasıl faydalanabilirim?

KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için öncelikle www.kosgeb.gov.tr adresinde bulunan “Desteklenen Sektörler Nelerdir?” başlıklı linkten faaliyet yaptığınız alanın destek kapsamında olup olmadığına bakmanız gerekmektedir. Daha sonrasında uygun başvuru sahibiyseniz diğer kayıt ve başvuru prosedürlerini tamamlayıp desteklerden yararlanabilirsiniz.

KOSGEB destekleri nelerdir?

KOSGEB 8 ana başlık ve 23 alt başlık altında çeşitli konularda uygun başvuru sahiplerine destekler vermektedir. Konular ile ilgili ayrıntılı bilgileri www.kosgeb.gov.tr adresinden edinebilirsiniz.

Kalfalık/Ustalık Belgemi kaybettim. Yeniden çıkartmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Kalfalık/Ustalık belgenizi, belgeyi aldığınız MeslekOdasına/Mesleki Eğitim Merkezine başvurarak yeniden alabilirsiniz.

 Ustalık Belgesi almak istiyorum. Nasıl alabilirim?

Öncelikle Ustalık Belgesi almak istediğiniz meslek dalının kapsam içi mi, kapsam dışı mı olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Eğer meslek dalınız kapsam içi ise size en yakın Mesleki Eğitim Merkezine giderek başvuru yapabilirsiniz. Eğer meslek dalınız kapsam dışı ise kayıtlı olduğunuz esnaf sanatkârlar odasına başvurarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yurt dışından alınan mesleki belgelerin geçerliliği varmı?

Yurt dışından alınan belgelerin geçerli olabilmesi için denklik işlemleri yapılmaktadır.Bu denklik işlemleri Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılmaktadır.Size en yakın Mesleki Eğitim Merkezine başvurarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

İşyeri açmak için Ustalık Belgesine gerek var mı?

 İşyeri açmak için Ustalık Belgesine sahip olmanız ya da Ustalık Belgesine sahip olan birisini işletmenizde istihdam etmeniz gerekmektedir.

Kurmak istediğim iş için krediye ihtiyacım var. İlk kez iş kuracağım. Nasıl kredi edinebilirim?

 

İlk kez iş kuracak olmanız halinde iş yeri edindirme kredisi için bankalara başvurabilirsiniz. Ayrıca KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu gibi kurumların hibe ve teşvik desteklerinden de yararlanabilirsiniz.

Esnaf ve Sanatkarlara sağlanan kredilerin faiz oranları hakkında bilgi alabilir miyim?

 

Alınan son kararlar doğrultusunda Esnaf ve sanatkarlar kredi-kefalet kooperatifi aracılığıyla kullandırılan kredilerde 1 yıla kadar %4, 1 yıldan fazla vadeler için %5 faiz oranından kredi edinebilirsiniz. Ancak faiz oranları piyasa şartlarına göre revize edildiğinden faiz oranları değişiklik gösterebilmektedir. Bankaların faiz oranları konusunda ise, uygulamış oldukları kredi faiz oranları da kısa vadede sıklıkla değişiklik gösterebildiğinden, kredi edinmek istediğiniz bankaya birebir başvurmanız gerekmektedir.

Esnaf ve sanatkarlar Odaları Birliği'ne kayıtlı değilim. Esnaflara yönelik kredi hizmetlerinden yararlanabilir miyim?

Esnaf ve sanatkarlar kredi-kefalet kooperatifinden kredi edinebilmek için sicile kayıtlı bir üye olunması şartı aranmaktadır. Ancak bunun haricinde bankaların sunmuş oldukları kredi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.